DESPRE NOI

Localizare geografică

Comuna Ciumeghiu este situată în SV-ul judeţului Bihor, în Câmpia Crişurilor, pe graniţa cu Ungaria, pe E671, la 49 km distanţă de Oradea, 10 km de Salonta şi 10 km la limita cu judeţul Arad. Se învecinează cu Municipiul Salonta la N, la E cu com. Batăr, la S cu com. Avram-Iancu şi graniţa cu Ungaria la V.

Comuna Ciumeghiu are în componenţă 3 sate: Ciumeghiu – satul de reşedinţă, Ghiorac şi Boiu, având o suprafaţă totală de 110,28 kmp şi o populaţie de 4297 locuitori, densitate medie 40 loc/kmp. Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Ciumeghiu se ridică la 4.297 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când s-au înregistrat 4.498 de locuitori. Locuitorii comunei sunt: români (48,85%), maghiari (23,6%) și rromi (23,23%). Pentru 4,19% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (61,28%), dar există și minorități de reformați (22,6%), penticostali (7,96%), baptiști (2,47%) și romano-catolici (1,12%). Pentru 4,28% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

  • Şcoala Primară nr. 1 Ghiorac

    9 săli de clasă, 2 birouri

  • Şcoala Gimnazială nr. 2 Boiu

    4 săli de clasă, 1 birou, 1 laborator, 1 bibliotecă

  • Grădiniţa cu Program Normal nr. 1 Ciumeghiu

    3 săli de clasă, 1 birou

  • Grădiniţa cu Program Normal nr. 2 Ghiorac

    2 săli de clasă

  • Grădiniţa cu Program Normal nr. 3 Boiu

    2 săli de clasă, 1 birou

STRUCTURI

Şcoala Ciumeghiu

Scurt istoric

Din primele atestări documentare reiese faptul că în satul Ciumeghiu nu a existat școală, copiii din sat învățau să citească la biserică cu preotul. Este menţiont în anul 1850 existenţa unei școli acoperite cu trestie. În anul 1895 un incediu a distrus o parte din sat, şcoala existentă a ars şi ea.  În jurul anului 1900 este menţionată școala condusă de cei doi învățători Vadesz și Pop Paul, pe aşezământul vechii şcoli, apoi se construiește școala din Șicator. De prin 1936 până în 1945 școala funcționează în trei locuri: Șicator, Știrbu și fostul Cămin Cultural. După înființarea Sfaturilor Populare clasele V-VII se mută în fostul local al plutonului de grăniceri.

În 3 noiembrie 1963 este menţionată deschiderea şcolii noi, cu etaj, cu 10 săli de clasă, un laborator, actuala clădire a şcolii. În anul 1916 este menţionat la Școala Ciumeghiu învățătorul Pop Augustin care se presupune că a fost primul învăţător calificat din Şcoala Ciumeghiu. Cel mai renumit dascăl al Școlii din Ciumeghiu a fost fiul acestuia, prof. Pop Paul Emil, care a funcționat de la absolvirea Școlii Normale și până la pensionare, în 40 de ani a muncit cu abnegație în această școală, excepție făcând anii de război, ani în care s-a remarcat ca bun ofițer, un bun apărător de țară. Renumit dirijor al formațiilor corale, al orchestrelor de muzică populară din sat, formații cu care a cules lauri după lauri. Mari satisfacții i-au adus anii de muncă petrecuți la școala din satul natal, un pedagog înnăscut care a predat după reformă multe obiecte de studiu dar cele mai îndrăgite au fost istoria și muzica. Istorie, unde a redat cu căldură faptele de vitejie ale apărătorilor de țară ce ne-au rămas înscrise în ”Pagini din memoriile unui ofițer român, combatant în războiul antifascist” carte editată de prof. Viorel Faur și Mircea Velicu din cadrul Complexului Muzeal județean Bihor. Interesant de remarcat este faptul că nu și-a supralicitat meritele din război pe care incontestabil le-a avut. A preferat o atitudine modestă, evocând faptele camarazilor săi, a marii oștiri, care s-a acoperit de glorie. A fost un eminent pedagog, renumit director ani îndelungați și un veritabil animator cultural contribuind la organizarea de formații corale, el însuși având o splendidă voce de bariton, putând să interpreteze melodii la vioară, acordeon, pian. Cu formațiile corale din cadrul căminului cultural și din cadrul școlii a obținut succese remarcabile, dovadă mulțimea de diplome, premii și nu în ultimul rând aprecierile Inspectoratului Școlar, a Inspectoratului de Cultură Bihor și a tuturor locuitorilor satului de la acea vreme. Elevii săi precum și oamenii locului îi păstrează o vie amintire. S-a stins precum o lumânare la 20 august 1987 și a fost înmormântat în Cimitirul din Ciumeghiu, localitate  unde a muncit o viață întreagă oferind un exemplu de stăruință și devoțiune.

Dotarea cu bază materială a şcolii a fost precară, în anul 1850 școala a fost dotată cu câteva bănci lungi pentru 4 elevi. În anul 1895 sunt menţionate la noua școală din Șicator bănci și mese toate servind pentru buna funcționare a școlii. Între anii 1938 – 1940 școala a funcționat pe cicluri separate: 5-7 fete, 5-7 băieți. Școlile de la Știrbu și de la Pluton au fost dotate cu mobilier nou potrivit acelor vremuri. În prezent școala noastră este dotată cu mobilier nou, modern, material didactic, bibliotecă.

Din anul 2007, Şcoala Ciumegiu devine unitate cu personalitate juridică – Şcoala Gimnazială nr.1 Ciumeghiu, compusă din: Şcoala Gimnazială nr.1 Ciumeghiu, Grădiniţa cu Program Normal Nr.1  Ciumeghiu, Şcoala Gimnazială nr.2 Ghiorac, Grădiniţa cu Program Normal  Nr.2 Ghiorac, Şcoala Gimnazială nr.3 Boiu, Grădiniţa cu Program Normal nr.3  Boiu. Din cauza scăderii natalității și implicit a populației școlare, în localitatea Ghiorac nu mai există elevi de gimnaziu, astfel că, în prezent, compartimentarea după care funcţionează școala este constituită astfel: Şcoala Gimnazială nr.1 Ciumeghiu, Grădiniţa cu Program Normal Nr.1  Ciumeghiu,  Școala Primară nr. 1 Ghiorac, Grădiniţa cu Program Normal  Nr.2 Ghiorac, Şcoala Gimnazială nr.2 Boiu, Grădiniţa cu Program Normal nr.3  Boiu.

Elevi
0
Profesori
0
Nedidactic
0
Auxiliar
0

POSTĂRI recente

familia
Evenimente

Familia

Învățăm de mici cât de importantă este familia!...

ariciul
Evenimente

„Ariciul, prietenul nostru”

„Ariciul, prietenul nostru” – Clasa pregătitoare A- prof....

backtoschool
Anunţuri

Back to school

Stimați părinți, dragi elevi, ne revedem de luni,...

tea
Activităţi extraşcolare

TEA 2024

Tabăra de educație prin artă- TEA 2024 a...

rezultate
Anunţuri

Rezultatele la Evaluarea Națională 2024

S-au afișat rezultatele la Evaluarea Națională 2024. Eventualele...

ecoprovocarea
Activităţi extraşcolare

#EcoProvocarea

Felicitări tuturor elevilor și profesorilor care au participat...

Sari la conținut