La amiază, de la 12 la 13.30, cu Gianina am ajuns cu #educatiajuridica și în comuna Ciumeghiu, din jud. Bihor.
Și aici am fost la Căminul Cultural. Au venit elevii care locuiesc în trei sate și învață la Școlile din satul Ciumeghiu și satul Boiu, unde director este Mihaela Cuibus. La activitate au participat 113 elevi, mai multe cadre didactice, precum și viceprimarul localității, Alexandru Vlădica.
Discuția a fost foarte interactivă. Dacă la început elevii au crezut că vin „să le dau lecții” și să îi tratez de sus, rapid au realizat că lucrurile de care vorbim sunt serioase. Am început cu un exercițiu de imaginație – ce am face noi și ceilalți într-o săptămână fără reguli. Apoi am discutat despre dreptul părinților de a fixa reguli în familie și interdicția ca cineva să bată pe altcineva.
Am discutat despre regulile de circulație și copiii au aflat cu uimire că dacă nu sunt trotuare în sat circulăm pe partea strângă a străzii și că nu e voie să circulăm cu bicicleta pe drum dacă nu avem încă 14 ani. Au aflat că sunt reguli și în online, iar unii dintre ei chiar au spus că știu copii care sunt pe OnlyFans (deși acolo minorii nu au voie). Am vorbit și despre droguri și etnobotanice, iar aici le-am spus că știm de câțiva locuitori din comună care consumă așa ceva și în curând vor fi prinși de oamenii legii. Am insistat pe interdicția de a atinge copiii în părți intime ale corpului și adus la cunoștința profesorilor că dacă află de așa ceva sunt obligați să raporteze cazul imediat autorităților. Am subliniat că școala e loc de educație, nu de altercație. La sfârșit toți au făcut un angajament public „Vom respecta legea de azi înainte!”. Eu am speranțe să nu ne vedem niciodată la Tribunal.
Elevii care au răspuns corect la întrebările mele au primit câte un ghid #ElevulsiLegea scris de mine. Mulți au insistat să le dau autografe.
Mulțumesc domnului Primar Viorel Ilie și asociației „Grupul de Acţiune Locală Euro-Crişana” pentru inițiativa de a organiza aceste întâlniri